靖江书吧 / metrics architecture studio

玻璃穹顶下的盒子

项目标签

位置:
类型:

非常感谢?metrics architecture studio?予gooood分享以下内容。
Appreciation towards?metrics architecture studio?for providing the following description:

项目位于中国靖江市中心的中央公园内,毗邻市政府,这个被废弃十多年的圆顶,其翻新工程让我们有机会重新对城市的这个区域进行了思考。对于这样的空间,我们认为它是为发生亲密感互动而生的,并非只是一个巨大的城市图书馆本身。

We had an opportunity to rethink some areas of the city via this project, which is a renovation for an abandoned dome for more than 10 years located in the city center of Jingjiang ,China in the central park and next to the city government. Instead of a monumental city library we proposed a space for interaction with the feeling of intimacy.

▼建筑外观,exterior view

▼室内由几个旋转的盒子构成,rotated boxes that is made of exposed concrete or double-sided bookshelves

▼多个阅读区,reading area

空间的形式是由几个旋转的盒子构成,这些盒子是根据周边的环境由裸露的混凝土或双面书架组成,整个集群与三座桥梁相连,作为连接和垂直沟通的流线,人流则成为空间中被观察的有趣的对象。桥梁不仅是用户阅读、学习和互动的场所,也是机电设备的主要存放空间。同时,新的节能与通风系统也需要考虑进原本的构造内。

▼双面书架盒子,boxes that is made of double-sided bookshelves

The forms are created with rotated boxes that is made of exposed concrete or double-sided bookshelves according to the surrounding and the cluster is linked with three bridges serves as connection and vertical circulations, the flow of people became on interesting subject to observe in the space. The bridges not only serve as a performance of users reading, studying or interact it also is the main space for the MEP equipments.The new system for passive ventilation and energy saving has also been adapted to the original structure.

▼阅读区,reading area

▼双面书架细部及座椅,details of the shelf and chairs

玻璃穹顶下的盒子营造了室内与室外两种空间的趣味,使得用户在这种情况下有机会选择自己所需的空间氛围,是一个宁静的阅读空间或是一个充满阳光的互动空间。按书目类别划分的盒子还设有会议室、文学馆、儿童屋以及一个面向湖泊和自然环境的开放式露台。在穹顶下行成了一种特有的都市生活。

Boxes in the glass dome creates playfulness also the feeling of interior and exterior, which led users has the chance to choose the atmosphere spaces they required in this situation. A space with serenity or a space full of interactions with sunlights. The boxes which is divided by the sector of books also has meeting rooms, literature, children rooms and an open terrace facing the lake and nature surrounding. Creating a new type of urban life under the dome.

▼二层概览,2F overview

▼盒子营造了室内与室外两种空间,boxes in the glass dome creates the feeling of interior and exterior

▼桥梁是阅读的场所,place for reading

▼充满阳光的阅读空间,interactions with sunlights

▼桌椅细部,details

▼风环境分析及通风策略,architecture wind analysis

▼一层平面图,1F plan

▼二层平面图,2F plan

▼剖面图,section

设计公司:Metrics建筑事务所
项目地点:中国,靖江
项目类别:公共建筑
设计团队:Pey Lung, Li Yi-fan ,Benson Chen, Eason Su, Xiangcheng Xing
项目尺度:890㎡
时间:2019

Architects Metrics Architecture Studio(MAS)
Local Design Institute SCDEC
Location Jingjiang,China
Category Public Architecture
Design Team Pey Lung, Li Yi-fan ,Benson Chen, Eason Su, Xiangcheng Xing
Area 890.0 m2
Project Year 2019

More:?metrics architecture studio

发表评论

随机推荐工作 所有工作 ?